Ürün açıklaması
Bahardalı bitkisi çalı formlu ve kış aylarında yaprak döken bir bitkidir. Bahardalı bitkisi ilk baharın habercisi olan bir bitkidir. Hava sıcaklığına göre şubat mart aylarında kırmızı pembe beyaz çiçekler açarlar. Üretim şekli tohum ve çelik yöntemi ile yapılır. Soğuk ve sıcak havalara karşı dayanımı yüksektir. Güneş ve alaca gölge alanlar için uygundur.
Bahardalı çalısı Chaenomeles;Rosaceae famiiyasındandır. Japonya ve Çin'de doğal olarak yetişmekte olup. 4 cinsi vardır. Kışın yaprağını döken çalı formundaki bitkilerdir. Dalları dikenli, yaprakların kenarları dişli veya kertikli ve kulakçıklıdır. Çiçekler tek olarak veya toplu olarak bulunabilir. 5 çanak. 5 taç yapraklı, çok sayıda erkek organ. 1 adet de dişi organa sahiptir. Meyve, yalancı meyve olup ayvaya benzer. Meyvedeki 5 karpelde çok sayıda tohum vardır.
Chaenomeles japonica (Japon Ayvası)Japonya'da doğal olarak bulunur. Yazın yeşit, 3 m kadar boylanabilen. sık dallı yaygın ve bodur gelişen bir çalıdır. Dalları dikenlidir. Yaprakların kenarları leşlere dişli, 3-5 cm uzunlukta, yumurta veya oval şekilde, üst yüzü parlak koyu yeşil, alt yüzü açık yeşil renkli, tüysüz, sapı kısadır. Kulakçık kenarları kaba dişli yuvarlak görünüşlüdür. Çiçeklerin birkaç tanesi bira-rada buket şeklinde, koyu kırmızıdan beyaza kadar değişen renklerdedir.
Erken ilkbaharda (Mart-Nisan aylarında) yapraklanmadan önce açar. Bazı yıllarda kış aylarında da çiçeklene-bilir. Meyve ayvaya benzer, sarı-yeşil renkli ve güzel kokuludur. Yenebilir.Ekolojik İstekleri Güneşli alanları sever, özel bir toprak isteği yoktur. Tohumla üretimde, tohumlar ekilmeden önce 4 C'de 2-3 ay katlanırlarsa kolayca çimlenirler. Sonbaharda doğrudan açık araziye ekilerek de üretilebilirler. Ancak tohumdan çıkan bitkilerde açılma görülmekte ve çiçek rengi koyu kırmızıdan beyaza kadar değişebilmektedir.
Bu nedenle tohumla üretim fazla tavsiye edilmemektedir Japon Ayvası (Chaenomeles)Üretimi:Çelikle üretim: Çelikler Haziran ayında, o yılki sürgünlerden 6-7.5 cm uzunlukta hazırlanır. %0.8'lik toz IBA ile muamele edilerek soğuk yastıklarda hazırlanmış 2 kısım peat+1 kısım kum karışımına dikilirler ve üzerlerine ayrıca naylon çekilir. Takriben 4 hafta sonra %85-90 oranında köklenme elde edilir. Köklenen çelikler sökülerek gene soğuk yastıklarda gübreli pe-at'e 12.5-17.5 cm aralıklarla dikilirler. Önce bitkiler İyice tutup gelişinceye kadar gölgeleme yapılır. Daha sonra gölgeleme kaldırılır. Müteakip ilkbaharda bitkiler soğuk yastıklardan sökülerek açık alandaki geliştirme yastıklarına dikilirler ve bu ikinci yılın sonunda 30-60 cm boy alırlar.
Bazı üreticiler ise hazırlanan bu yeşil çelikleri 15 ppm'lik IBA ile 24 saat muamele ederek köklendirmektedir.Diğer bir yöntem ise kök çelikleriyle olmaktadır. Ocak ayında bitkiler sökülerek, ana bitkiye yakın olan ve 0.8 cm çapındaki köklerden 7.5 cm uzunluğunda çelikler hazırlanır. Ana bitkiye uzak olan köklerden hazırlanan çeliklerde tutma oranı düşük olur. Hazırlanan çelikler, eşit miktarda peat ve kum karışımına yatay olarak yatırılırlar, üzerleri 1.2 cm kalınlıkta gene aynı harçla örtülür. Sonbaharda bitkiler buradan sökülerek, kaplara, soğuk yastıklara veya açık alanlara geliştirilmek üzere şaşırtılırlar. Üçüncü yılın sonbaharında bitkiler 60-70 cm boya gelirler. Kök çelikleriyle üretimde Hollanda'da uygulanan diğer bir yöntem ise 2-2.5 cm uzunluğunda hazırlanan kök çelikleri, makinalar ile açık alanda hazırlanmış yastıklara 2.5 cm derine dikilirler ve yıl sonunda buradan sökülerek geliştirme yastıklarına dikilirler.
Japon Ayvasının kök çelikteriyle üretiminde. Hollanda'da nasıl bir yöntem uygulanmaktadır?Daldıma üretimi Bitkiler, ilkbaharda sert bir budamaya tabu tutularak, kuvvetli bir sürgün vermeleri sağlanır. Daldırmayı müteakip ilkbaharda Şubat-mart aylarında yapılır ve 15 cm'lık uç kısmının toprak üzerinde kalması sağlanır. Müteakip ilkbaharda bitkiler yerlerinden sökülerek geliştirme yastıklarına dikilirler. Ancak bütün dallar daldırılmaz, dalların yarısı daldırılmalıdır.Dip Sürgünleri ile üretim : Chaenomeles'ler dip sürgünleriyle de üretilebilirler. Özellikle yaşlı bitkiler tazla miktarda dip sürgünü verirler. Bu dip sürgünleri iyi köklenmişlerse kış aylarında sökülerek kullanılabilirler.
satılık BaharDalı,BaharDalı fiyatları,BaharDalı satışı,BaharDalı bitkisi,BaharDalı fiyat, satılık Chaenomeles japonica,Chaenomeles japonica fiyatları,Chaenomeles japonica fiyat,Chaenomeles japonica satışı,Chaenomeles japonica satış,Chaenomeles japonica bitkisi,satılık Japon Ayvası,Japon Ayvası fiyatları,Japon Ayvası satışı,Japon Ayvası bitkisi fiyatları,Japon Ayvası satışı,Japon Ayvası bitkisi satışı,Japon Ayvası bitkisi fiyatları