Ürün açıklaması
Sarı kantaron bitkisi çalı formlu sarı çok dekoratif çiçekler açan ve sağlık sektörü öncelikli olarak kullanılan çok değerli bir bitkidir. Üretim şekli çelik ve tohum yöntemi ile yapılmaktadır. Soğuk ve sıcak havaya karşı çok dayanıklı bir bitkidir. En fazla 1- 2metre boylanır.
Sarı kantaron faydaları nelerdir? Birçok araştırmalara konu olan ve de bitkisel prozac olarak tanımlanan sarı kantaron bitkisi hafif ve orta derece depresyonları için doğal bir antidepresandır. Bitkide bulunan hypericin adlı etken maddenin depresyonda etkili olduğu düşünülmektedir. Sarı kantaronun etki mekanizmasının nasıl meydana geldiği tam olarak bilinmese de serotonini artırarak tedavi ettiği belirtilmektedir.
Sarı kantaron otu nun ülkemizde bilinene diğer isimleri binbirdelik otu ve kılıçotudur. Bitkideki etken maddeler çiçek ve yapraklardadır. Sarı kantaron bitkisinin latince adıHypericum perforatum L. ingilizce adı ise St. John’s wort‘tur. Bu konuda yapılan çalışamalar depresyonu olan kişilerin %60-80′inin sarı kantaron kullanımı ile tedavi olduğunu gösteriyor. Almanya’da yapılan bir araştırmada sarı kantaronu 4 hafta kullanan hastaların %80′inde iyileşme ya da hastalığın belirtilerinden kurtulma olduğu tespit edilmiştir. Sarı kantaron Almanya’da hafif ve orta derece depresyonu, ankisiyeteyi tedavi edici bir ilaç olarak onaylanmıştır.
Salzburg Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma sonucu sarı kantaronun plasebo’dan %250 oranında daha etkili olduğu olduğunu göstermiştir. Sarı kantaronla ilgili yapılan deneylerde hastaların uyku sorunlarının, karamsar ruh halinin, korkuların ve de baş ağrısı, bitkinlik, yorgunluk gibi belirtilerinin düzeldiği görülmüştür. Sarı kantaronun antidepresan özelliği British Medical Journal‘da yayınlanan klinik incelemelerin değerlendirilmesiyle de tespit edilmiştir. Sarı kantaronla sentetik bazı antidepresan ilaçların hastalar üzerinde etkilerinin araştırılması sonucunda sarı kantaronun bu ilaçlarla eşit düzeyde ve bazen daha etkili olduğu tespit edilmiştir.
Ayrıca sarı kantaronun diğer sentetik ilaçlardan daha güvenli ve daha hafif yan etkileri bulunduğu belirtilmiştir. Alman Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E Komisyonu sarı kantaronun depresyon ve anksiyetede kullanımına onay vermiştir. Sarı Kantaron Nasıl Kullanılır? Hafif veya orta derecede depresyonlara karşı önerilen kullanım dozu 300 miligramlık sarı kantaron tabletinden günde 3 defa alınmasıdır.
Bu tabletlerin % 0.3 hiperisin içerecek şekilde standardize edilmiş olması gerekir. Bu doğal antidepresanın etkisini göstermesi için en az 4 – 8 hafta kullanılmasının gerektiği belirtilmektedir. Almanya’ da yapılan bir araştırmada ağır depresyona yönelik daha yüksek dozlar kullanılmıştır ve de olumlu etkiler görüldüğü belirtilmiştir.
Sarı kantaronun manik depresyon dışında kalan bazı ağır depresyon türlerinine iyi geleceğine dair bazı tespitler yapılmakla birlikte bu konuda araştırmalar devam etmektedir. Sarı kantaron çayının etkisi yeterli olmadığından dolayı standardize preparatlarkullanılmaktadır. Sarı Kantaron Yan Etkileri – Sarı Kantaronun Zararları Varmıdır? Journal of Geriatric Psychiatri and Neurology da yayınlanan bir yazıda bu bitkinin yan etkilerinin çok az, hafif ve geçici olduğu ve ilacın bırakılmasıyla yan etkilerinin hemen ortadan kalktığı görülmüştür. Sentetik antidepresanların ise yan etkilerinin çok daha fazla ve de kalıcı sorunlara yol açtığı belirtilmektedir.
Sarı kantaron otu nun fazla miktarda kullanımı cilt döküntüleri ve ışığa karşı duyarlılığa neden olabilir. Uyarılar ; Hamileler veya emziren kadınlar kullanmamalıdırlar. Sentetik diğer antidepresanlarla bir arada kullanılmamalıdır. Birlikte kullanılması ilaçların etkileşmesine ve de olumsuz sonuçların doğmasına neden olabilir. Doktorun izni olmadıkça çocuklara verilmemesi gerektiği belirtilmektedir. Ağır depresyon ve intihar eğiliminin olması durumlarında doktorun izni olmadıkça kullanılmamalıdır. Diğer Sarı Kantaron Yararları Virüslere karşı etkili olduğu belirtiliyor.
Adet öncesi ağrı ve sıkıntılarda rahatlatıcı etkisi sarı kantaron otunun faydaları arasındadır. Sarı kantaronun iyi geldiği bir diğer alan yara ve yanıklardır. Menopoz sendromunda tavsiye edilmektedir. Sarı kantaron yağı kas ağrısı ve yumuşak doku romatizması için haricen kullanılır. Sarı kantaron kapsül olarak eczanelerde St. John’s wort adıyla satılmaktadır. Çay olarak da içilmekle birlikte bitkideki hypericin ‘nin suda çözünmediği belirtilmektedir. Sarı kantaronda etken maddeler çiçek ve yapraklarda yer aldığından iyi bir ürünün bitkinin bu kısımlarından elde edilmiş olması gerekir. Tohum Çimlendirme Yöntemleri 1-Tohumları çimlendirmeden önce bir müddet suda bekletiniz.
Suda beklemeye aldığınız tohumları çıkarıp nemli bir bez veya pamuk içerisinde yerleştiriniz.Pamuk veya bezin nemli olmasına dikkat ediniz.Tohum çatlaması oluştuktan sonra çıkan çıkan filize zarar vermeden dikmek istediğiniz yere dikiniz.Periyodik olarak sulama yapabilrsiniz. 2- Tohumları çimlendirmeden önce bir müddet suda bekletiniz.Suda beklmeye aldığınız tohumları çıkarıp topraga bırakınız(saksıda yapıyorsanız saksıyı normal toprak seviyesinin yüzde 90 kadar elenmiş tercihen kırmızı toprakla doldurunuz ve toprağın üzerine bırakınız) .
Daha sonra üzerine ince bir torf atınız ve nemlendiriniz.(Tohumları hareket ettirmeden bir miktar su veriniz).Nemlendirme işleminde sisleme yönteminide kullanabilirsiniz.Sislendirme için evde bulunan herhangi boş bir camsil temizleyicisini iyi bir şekilde temizleyerek veya hazır fısfıs kullanabilirsiniz.Daha sonra şeffaf bir strech film ile çekiniz böylece sera etkisi yaratarak çimlendirmeyi hızlandırın.Hergün nemini kontrol edin ve fısfısla nemlendirmeye devam edin.Bekleme süreniz tohuma çeşidine göre değişecektir.Bekleme boyunca nemlendirmeye devam ediniz.
Doğada yabani yetişen şifalı sarı kantaronun bahçede performans sergileyecek şekilde iri çiçekli ve form alan çalı yapılı varyetesidir. Şakayık çiçeği şekilli çiçekleri parlak sarı renklidir. Bodur çalı formlu olan bitki 8 cm çapındaki çiçeklerinin ardından kapsül şekilli meyveler verir. Ülkemizde her türlü toprakta rahatlıkla gelişim sağlayabilen oldukça dayanıklı bir bitkidir. Kışın yaprak dökebilir. Dikim yeri : güneşli ve yarı gölge Önerilen: Bordürler, sınırlar ve köşelerde güzel durur. Saksı yetiştiriciliğinde derin ve geniş saksılar tercih edilmelidir.
Toprak : Derin ve geçirgen toprakta daha iyi performans gösterir. Büyüme hızı : Orta hızlı Bahar sonu ve yaz ayları Dona dayanıklılık : Donlara ve sıcaklara dayanıklı İklim kuşağı : 5-10 Ömrü : Çok yıllık kalıcı bitki Dikim ve bakım : Bol güneş gören, geçirgen bahçe toprağında güzel gelişir. Susuzluğa dayanıklıdır ancak düzenli sulama gelişimini ve güzelliğini artırır. Gübreleme : Gübreleme dönemi bahar başında Şubat sonu Mart başı dikim toprağının hazırlandığı dönemde ihtiyaç duyulursa yapılabilir. Dikimi takip eden yıl gübreleme izlenmelidir. Şubat sonunda ince elenmiş çiftlik gübresi dikili olduğu alanlara serpilir ve yağmurla toprağa işlenmesi sağlanır.
Kök çevresine bahar başında yine çiftlik gübresi ile toprak çapalanarak bakım yapılabilir. Saksı yetiştiriciliğinde gübreleme yavaş yarayışlı gübrelerle yapılmalı, saksı harcı olarak mümkünse bahçe toprağı tercih edilmelidir.
satılık Sarı Kantaron Fidanı,Sarı Kantaron Fidanı fiyatları,Sarı Kantaron Fidanı üretimi,Sarı Kantaron Fidanı satışı,Sarı Kantaron Fidanı satınal,Sarı Kantaron Fidanı,Sarı Kantaron bitkisi,satılık Sarı Kantaron bitkisi,Sarı Kantaron bitkisi satışı,Sarı Kantaron bitkisi fiyatları,satılık sarı kantaron, sarı kantaron satışı, sarı kantaron fiyatları, sarı kantaron satışı, sarı kantaron satınal