Ürün açıklaması
Ihlamur ağacı tohum ile üretimi yapılan uzun yıllar yaşayabilen gölge alanlar oluşturmak için kullanılan çok güzel kokulu çiçekler açan ve çiçeklerinden doğal ve organik sağlıklı ıhlamur çayı yapılan çok değerli ağaçlarımızın başında gelir .Türkiye'de bir çok ıhlamur ağacı ormanları mevcuttur.Özellikle marmara bölgesinde çok yoğun ıhlamur ağacı ormanları vardır. Ihlamur ağacı park ve bahçelerde çok kullanılan ağaçlarımızın başında gelir . Güneşli ortamlardan hoşlanır. Soğuk hava dayanımı yüksektir.
Boyları 20-30 m'ye kadar ulaşabilir. Büyüklüğü 5-10 cm arasında değişen yaprakları genellikle yürek şeklinde ve çarpık, kenarları dişli ve uzun saplıdır. Sarkık çiçek demetleri sarımsı bir renge ve karakteristik bir kokuya sahiptir. Çok geç açan bu çiçekler (Haziran-Temmuz) kurutularak çay gibi içilir.
Yaşlı gövdeler koyu renkte, kabaca yırtılmış, kazık kök güçlü, yan kökler uzun, yeni sürgünler önceleri tüylü, parlak, zeytin yeşili ya da kızıl kahve renginde, yapraklar 6-12 cm uzunlukta, çarpık yumurta ya da yuvarlakca yürek biçiminde, kenarları düzenli ve keskin dişli, ucu sivri, üst yüzü koyu yeşil, bütün yüzde ya da damarlar üzerinde sade ya da beze tüyler bulunur. Alt yüzü mavimsi yeşil, tüylü ya da çıplaktır. Damar açılarında beyaz tüyler bulunur.Yaprak sapı 2-5 cm uzunlukta tüylüdür.Yapraklar sonbahar’da altın sarısı bir renk alır.
Ihlamur Fidanı Tilia Tomentosa Genel Özellikleri Kuzey kürede 30 kadar türü yetişir. Çok iyi bir cadde ağacıdır. Temiz hava ortamlardan, nemli ve derin topraklardan hoşlanır. Çoğunlukla yaz yeşilidir. Bin yıl kadar yaşayabilmektedir. Yaprakları sarmal diziliştedir. Yapraklar yürek şeklinde, kenarları dişli,uzun saplıdır. Çiçekleri haziran- temmuzda açar. Çiçekler sarımsı- beyaz renkli ve kokuludur. Meyveleri küremsi- oval, kalın kabuklu, kapalı kapsül biçimindedir.
Ekolojik İstekleri Ilıman iklim bitkisidir. Güneşli yerleri severler. Donlara duyarlıdır. Derin, serin, besin maddece zengin, hafif asidik topraklarda iyi gelişir. Tuzlu topraklardan kaçınırlar. Peyzajda Kullanımı Park ve bahçelerde grup ya da tek olarak kullanılır. Kent iklimine dayanıklıdırlar. Grup halinde kullanılabildiği için, çit ve rüzgar perdesi olarak kullanılabilir. Ayrıca halkımız çiçeklerini toplayarak çay yapmaktadır. Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar Yaprak biti, kabuklu bit, yeşil kurt ve kın kanatlılar en çok görülen zararlılardır. Külleme ise en çok görülen hastalıktır.